عربي Hem Historia Teologi   Aktiviteter Nyheter Fråga oss  

Tröst & Sorgen

Dina Glädjeämne

Angående Österns Gamla Kyrka finns det flera tecken som tyder att redan under första århundradet fanns kristna i norra...

Läs mer om Österns Kyrka

Veckans bibelord

 

Månadens fråga

 

Multimedia

 

Kalender

 

Medverkning

 

Arkiv

 

Ladda ner

 

Länkar

 

Kontakta oss

 

Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra.

 

Idag måste jag gästa i ditt hus

Luk 19: 1-10

Och han kom in i Jeriko och gick genom staden. 2. Och se, där var en man vid namn Sackeus. Han var en förman för publikanerna och han var rik. 3. Och han sökte efter att få se Jesus, vem han var, men han kunde det inte för folkets skull, ty han var liten till växten. 4. Så sprang han i förväg och steg upp i ett mullbärsfikonträd, för att han skulle få se honom, ty han skulle gå den vägen fram. 5. Och när Jesus kom till den platsen, såg han upp och fick se honom och sade till honom: Sackeus, skynda dig och stig ner, ty i dag måste jag gästa i ditt hus. 6. Och han skyndade sig och kom ner och tog emot honom med glädje. 7. Men alla som såg det klagade och sade: Han har gått in för att gästa hos en syndare. 8. Men Sackeus steg fram och sade till Herren: Se, Herre, hälften av mina ägodelar ger jag åt de fattiga, och om jag har bedragit någon, så ger jag fyrdubbelt igen. 9. Då sade Jesus till honom: I dag har frälsning kommit till detta hus, eftersom också han är en Abrahams son. 10. Ty Människosonen har kommit för att söka upp och frälsa det som var förtappat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har berättelsen om Sackeus ända sen barnsben. Men då är det extra viktigt att lyssna extra noga, för vi ska inte tro, att bara för att vi förstått den yttre meningen är allt färdigt. Gud har alltid något nytt att säga, han vill alltid lära oss mer och vill föra oss vidare.

Vi skall i dag särskilt koncentrera oss på Jesu ord om Sackeus, när de till slut kommit hem till honom och har bekänt sin tro, helt överväldigad av det otroliga som hänt honom. Jesus slår fast; säkert fylld av glädje: "I dag har räddningen nått detta hus." Vi ska tänka på vad det innebär och också ställa oss den närgångna frågan om Jesus kan säga eller har sagt detsamma om dig och mig!

Låt oss ett ögonblick leva oss in i situationen. Där i staden bor Sackeus. Han var som folk är mest, med det undantaget att han vari en position att han kunde fiffla med skatten och det framgångsrikt. Han hade uppenbarligen inte haft några bekymmer med det. Han hade tänkt på sig själv och de fördelar hans jobb kunde ge honom.

Jag tror däremot inte, att vi ska understryka det faktum att han var en fifflare allt för mycket, för det leder lätt tanken fel. Det typiska för Sackeus var i stället, att han som så många andra inte brydde sig så mycket mer om något annat än detta liv och vad man kan få ut av det. Han var som folk är mest, men han var det också på ett annat sätt.

Det är känt, att många, många Sackeusar samtidigt som de försöker stilla sin hunger med vad detta liv har att ge inom sig bär på en längtan efter något annat. Det gäller också moraliskt högtstående människor, som inte skulle tänka fiffla med skatten, i alla fall bara lite, man är ju bara människa och staten tar ju oskäligt mycket, kan man ju tycka.

Vi kan beskriva Sackeus som en sökare, han längtar efter något annat mitt i sin yttre välfärd. När han hör att Jesus är på väg till Jeriko går han med folkmassan för att få se en skymt av denne märklige man som alla talar om. Han får tränga sig fram för att få se honom till och med klättra upp i ett träd.

Men då händer det märkliga: Han som bara kommit dit för att han var nyfiken, han blir direkt tilltalad av Jesus. Det var som om Jesus kommit till Jeriko bara för hans skull.

Känner du igen dig på något sätt? Du gick kanske till kyrkan någon gång av en slump, av tradition eller gammal vana och plötsligt känner du dig tilltalad. Det här har med mig att göra. Det här är ett ord direkt från Gud till mig.

Frågan är då hur vi reagerar. Tar vi emot det med tacksamhet som Sackeus gjorde. Ser vi att det är Gud som söker oss och kallar oss att följa honom efter.

Många, många människor har upplevt sådana tillfällen men skakat dem av sig, och då av ett enda skäl, även om man kanske inte vill erkänna det: Man ville inte ändra sig, eller om vi så vill man orka inte ändra sig. För det är något märkvärdigt när Gud kallar. Samtidigt som man kan känna en oerhörd dragning, känner man sig utlämnad, naken och syndfull.

Men så är det i Guds närhet. Det är Guds helighet vi känner och upplever, och ju närmare vi kommer ljuset, ju närmare vi kommer det heliga ju tydligare ser vi hurudana vi är i oss själva.

Bakom en kontrollerad fasad kan mycket dölja sig. Det kan vara ett okontrollerat humör, det kan vara girighet och avundsjuka, det kan vara bitterhet, egenrättfärdighet, ja vi behöver inte räkna upp allt - ni förstår alla vad jag menar. Sådana som vi människor är i oss själva.

Men Sackeus förstod i ett nu vad det gällde. Knappt hade Jesus stigit in i hans hus förrän han börjar räkna upp och bekänna sina synder och lovar att bättra sig och försöka ställa allt till rätta.

Han tänkte inte så här:
- Jo, nu vill jag gälla för att vara en Kristi efterföljare. Jesus har ju varit hemma hos mig - och sen putsa lite på fasaden och fortsätta som ingenting hade hänt.

Nej, han visade i ord och handling vad omvändelse betyder. Det betyder bokstavligt talat att göra helt om, att vända helt om och börja gå i motsatt riktning, inte bort ifrån Gud utan mot nåden och ta emot vad Gud vill ge med öppna armar.

Han försökte inte ta emot trösten av evangeliet utan att göra bättring. Det är lätt att försöka halta på bägge sidor - men det är i längden en omöjlighet. Förr kallade man detta för en död tro d.v.s. att ta åt sig godbitarna, suga på evangeliets underbara löften om frälsning och evigt liv - utan att försöka ändra sig, utan att vilja bättra sig och ställa allt till rätta.

Sackeus visade med sitt handlande vad omvändelse betyder och Jesus utbrister: "I dag har räddningen nått detta hus." I dag har det som jag kom för att ge nått fram till en längtande och hungrig människosjäl. Hans exempel skall stå där till tidens slut för att människor skall få se och begripa vad omvändelse innebär.

Jesus söker var och en av oss som han sökte Sackeus. Inte en gång utan många gånger. För att vara en lärjunge betyder att ständigt leva i omvändelse. Det är så mycket som vill dra oss tillbaka. Men Jesus kallar oss på nytt för att föra oss rätt igen.

Gud väntar på ett svar från oss. Han vill bjuda sig hem till oss och välsigna oss och våra hem. Det är dit frälsningen skall komma så att vardagen blir välsignad och fylld av honom och hans kraft.

"I dag har räddningen nått detta hus", sa Jesus om Sackeus - så vill han också säga till dig och mig. Han vill förlåta oss alla våra synder, han vill omskapa och förvandla oss, så att vi finner meningen med livet.

Sackeus hade försökt tjäna på andra, men efter sin omvändelse förstod han att det rätta sättet att leva är att tjäna andra, att leva med Guds vilja inför ögonen i allt.

I dag talar Jesus till dig precis som han kallade Sackeus, han säger: "Skynda dig, i dag skall jag gästa ditt hem." I dag kallar jag dig för att välsigna dig.

 

   Copyright ® 2007 www.karozota.com

             Österns Gamla Kyrka