عربي Hem Historia Teologi   Aktiviteter Nyheter Fråga oss  

Tröst & Sorgen

Dina Glädjeämne

Angående Österns Gamla Kyrka finns det flera tecken som tyder att redan under första århundradet fanns kristna i norra...

Läs mer om Österns Kyrka

Veckans bibelord

 

Månads fråga

 

Multimedia

 

Kalender

 

Medverkning

 

Arkiv

 

Ladda ner

 

Länkar

 

Kontakta oss

 

Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra.

   

 

 

 

Alla hjärtans dag

&

 Sankt Valentin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sankt Valentin

Alla hjärtans dag, som också kallas Valentindagen, är en tradition som nått oss från engelskspråkiga länder. Dagen firas den 14 februari, ursprungligen till minne av Sankt Valentin, som var biskop i Interamne, nuvarande Terni, i Italien.

År 270 kom Valentin till Rom för att stödja de kristna som hade en mycket svår tid, förföljda av den romerske kejsaren Claudius.

Valentin riskerade sitt liv för att besöka sina fängslade medkristna och trösta dem. Naturligtvis kunde detta bara leda till en sak: han blev själv fängslad.

Men Claudius hade hört talas om Valentin och ville tala med honom. Legenden säger att kejsaren ville försöka övertyga honom om att en så löjlig tanke som en osynlig Gud bara kunde vara en fantasi. Resultatet blev det motsatta. Efter deras samtal utropade Claudius: ”Hör ni romare hur riktigt denne man talar”.

Valentin fick nu en mycket mild arrest, i praktiken blev han gäst hos en förnäm familj. I denna familj fanns en dotter som var blind, och genom förbön botade Valentin henne så att hon kunde se igen. Hela familjen blev naturligtvis övertygade om Guds storhet och omvände sig till den kristna tron.

Men nu ingrep kejsaren. Det var en sak att han själv kunde tycka att Valentin var förståndig, men en helt annan sak att hans undersåtar började sluta sig till den framväxande kyrkan. Valentin dömdes till döden och avrättades med svärd – efter att ha lyckats omvända sin bödel. Innan han avrättades, berättar legenden, så lyckades han smuggla ut ett kort till fångvaktarens dotter som han var mycket förälskad i. Ibland kallas detta för det första valentinkortet. Valentin sägs också ha haft för vana att plocka blommor i klosterträdgården, blommor som han gav till älskande par. Här finns ursprunget till seden att ge varandra blommor denna dag.
1935 hittades Valentins ben vid en arkeologisk undersökning i den kyrka som byggts över hans grav, och de fördes till Terni, där de finns än i dag.

  

Alla hjärtans dag 14 februari

Alla Hjärtans dag - en dag för vänskap och kärlek. Till Sverige har seden att fira den 14 februari som "Alla hjärtans dag" kommit på senare år. Det sägs att blomsterhandlarna aldrig säljer så mycket rosor som just då!

Till många högtider brukar man ge presenter. Värdet behöver inte vara stort - det är tanken som räknas. En gåva är en symbol för vänskap. En ask geléhjärtan kanske?

Bland ungdomen händer det att man ber någon att lämna en ros till den pojke eller flicka man är intresserad av, ofta som en anonym hälsning. Blommornas symboliska färg ger ett hemligt budskap. En röd ros betyder kärlek, en gul ros vänskap och en skär ros vill ge en vink om att det finns intresse.

Symbolen för Alla hjärtans dag - det röda hjärtat - är ett hemligt tecken för vad sann vänskap och sann kärlek handlar om. Hjärtat påminner om kärleken, men är också om det mest sårbara delen av människan. Rött är kärlekens färg, men också blodets färg.
Vänskapen är en sorts sammanfattning av hur livet på jorden är tänkt att vara. Egoism och vänskap utesluter varandra, eftersom den som vill ha en vän måste börja med att själv vara en vän.

 

 

 

BÖN
O KÄRLEKENS GUD
du har givit oss ett nytt bud
genom din enfödde Son.
Du vill att vi ska älska varandra
inte något litet,
inte heller mycket,
utan mer än mycket
ja, alldeles så som du har älskat oss.
Vem kan beskriva din kärlek?
Du utgav din enfödde Son för oss
oss ovärdiga till liv,
oss villfarande till frälsning!
O Herre, gör oss till dina tjänare i alla våra livsdagar.
Vi ber dig om ett sinne som förmår att förlåta det onda
så snart det utövas.
Vi ber dig om rena samveten och uppriktiga tankar.
Men framför allt,
ge oss hjärtan som älskar och endast älskar.
GUD
ge mig riktig kärlek
jag behöver det!

 

   Copyright ® 2007 www.karozota.com

             Österns Gamla Kyrka